Google Chrome i les aplicacions webDes de fa temps les aplicacions web van guanyant terreny, i mica en mica van agafant un espai fins ara reservat a les aplicacions d’escriptori. Aquestes ofereixen serveis que no ens donen les altres. Per una banda, el ja conegut núvol, és a dir que podem accedir a la nostra informació des de qualsevol ordinador, sense que importi la plataforma. Per altra banda, i més important, el canvi de concepte.

Històricament tots hem treballat amb aplicacions d’escriptori per després compartir aquell document mitjançant el correu electrònic. Mica en mica, en hem anat acostumant a usar el Google Docs, quan diverses persones havíem de treballar en un mateix document. Així mateix, per a compartir fitxers s’ha popularitzat Dropbox i Grooveshark té la seva sortida en la música.

Cada cop ens costa menys pensar, en que en el futur, en local tindrem ben poca cosa. Si més no pel què fa a informació. No té cap sentit guardar-se els documents al disc dur del portàtil o a un USB si podem tenir aquells documents des de qualsevol lloc. En aquesta línia hi ha projectes com Ubuntu One, Dropbox o, anant més enllà, EyeOS.

Ahir, vaig descobrir una funcionalitat de Google Chrome que ens fa fer un pas mes en aquest món. Des de qualsevol pàgina ens podem crear un accés directe. Aquest accés directe, no és el típic preferits dels navegadors, sinó que a partir d’aquell icona (del menú, la barra de tasques o del menu d’aplicacions) podem obrir una finestra sense aparença d’usar un navegador web sinó amb la d’aplicació nativa.

Realment, no és una cosa espectacular, però sí molt pràctica. Molts de cops tanquem aquella pestanya que volem perquè n’estem tancant moltes de cop, o inclús ens molesta tenir oberta aquella pestanya tota l’estona, quan realment només la tenim en “background”. A més, ens elimina el tema de les pestanyes i la barra de direcció.

Pot ser tecnològicament no és molt innovador, però sí que ajuda molt en el moment d’usar aplicacions web pensades donant molt de pes a la paraula aplicació i poc a la web. Estem parlant d’aplicacions web com GrooveShark, Code Anywhere o HootSuite. Així mateix, també ens pot ser molt útil per a gMail, gMaps, gReader…

Com fer un accés directe

Per a poder fer aquests enllaços, cal que clickem a l’icona d’opcions de Google Chrome, un cop allà ens desplacem fins a Eines, per tal de que es desplegui el submenú.  Un cop aquí seleccionem “Crear dreceres d’aplicacions” i seleccionem les opcions que desitjem.

A la versió de Windows, ens dóna les opcions per a crear la drecera a l’escriptori, a la barra de tasques o al menú d’aplicacions. En funció del que desitjem triem. No he pogut penjar cap imatge amb Windows perquè ja sabeu que la meva religió no em permet usar aquest sistema operatiu.

Per als usuaris de Linux, sapigueu que només podeu seleccionar les opcions d’escriptori i menu d’aplicacions. El procediment per a crear un enllaç a la barra de tasques, seria crear la drecera a l’escriptori i a partir d’aquí incloure’l al dock d’Unity. Una recomanació, si no voleu tenir l’icona a l’escriptori, és que el mogueu a una carpeta del vostre home i després el porteu a la barra d’aplicacions.

Per als mateixos usuaris de Linux, si voleu canviar la imatge que es mostra, obriu el gEdit i obriu la drecera amb aquest programa. En una de les darreres línies veureu que hi ha la direcció d’on carrega l’icona. Per tant, podeu substituir aquella línia pel path absolut de la icona que voleu mostrar.

Captures d’aplicacions

Google Maps

GrooveShark

Code Anywhere

Tags: , , ,

Articles relacionats

Deck.js – Presentacions en HTML5

Mozilla presenta WebAPI

OOCSS (2a part), profunditzant en els widgets

OOCSS, Object-Oriented CSS

CSS Reloader, extensió de Chrome